Sloten

In de slotenwereld zijn er veel verschillende soorten sloten: cilindersloten, insteeksloten, oplegsloten. Hieronder noemen we de verschillende sloten.

Cilindersloten 

Een cilinderslot is een ronde buis die u in de deur plaatst en waar u aan één of twee kanten een sleutel kunt insteken. Ook bestaan er cilindersloten met een knop waaraan u kunt draaien (de knop wordt aan de binnenkant van de deur gemonteerd) en halve cilindersloten waarbij er aan één kant een sleutelgat is. Een cilinderslot wordt gebruikt om een woning of pand te beveiligen. Cilindersloten zijn er in diverse kwaliteiten. Er zijn noodcilinders zonder keurmerk, SKG2 cilinders die bestand zijn tegen boren en SKG3 cilinders die bestand zijn tegen boren én kerntrekken (een populaire inbraakmethode). Een cilinderslot kunt u kopen als enkele cilinder maar u kunt ook gelijksluitende cilindersloten kopen zodat u alle deuren met één en dezelfde sleutel kunt bedienen.

Insteeksloten
Insteeksloten zijn sloten die aan de zijkant van de deur worden gemonteerd en verzonken zijn in de deur. Het insteekslot dankt zijn naam aan het feit dat het slot letterlijk in de deur steekt. De meeste insteeksloten worden bediend met een cilinder, maar er zijn ook insteeksloten die bediend worden met een klaviersleutel of draaiknop. Onder de insteeksloten zijn er verschillende modellen zoals een loopslot, kastslot, dag- en nachtslot en wc-badkamersloten. 

Oplegsloten

Een oplegslot is een slot dat zichtbaar aan de binnenkant van een deur bevestigd wordt. Het woord zegt het al, het slot ligt op de deur. Een oplegslot wordt minder gekocht dan vroeger, dat komt omdat ze met name geschikt zijn voor stompe, naar binnen draaiende deuren. Echter, oplegsloten met een SKG keurmerk leveren nog altijd een prima inbraakpreventie. 

Categorieën

Reacties zijn gesloten